Заява аб недапушчэнні незаконнага выкарыстання тэрыторыі Рэспублікі Беларусь у ваенных мэтах краінай агрэсарам Расіяй

ГРАМАДСКІ ЗВАРОТ

Заява аб недапушчэнні незаконнага выкарыстання тэрыторыі Рэспублікі Беларусь у ваенных мэтах краінай агрэсарам Расіяй


Мы, грамадзяне Рэспублікі Беларусь, удзельнікі Форуму дэмакратычных сіл Беларусі, прадстаўнікі грамадскіх і дыяспаральных арганізацый, звяртаем Вашу ўвагу на тэрарыстычную пагрозу ў бок Украіны з боку Рэспублікі Беларусь, з тэрыторыі якой ажыццяўляюцца ракетныя абстрэлы Украіны.

У сувязі з гэтымі падзеямі, удзельнікі Форуму дэмакратычных сіл Беларусі канстатуюць факт, што тэрыторыя Рэспублікі Беларусь выкарыстоўваецца ў ваенных мэтах краінай агрэсарам Расійскай Федэрацыяй. Гэта груба парушае і супярэчыць артыкулу 18 Канстытуцыі Рэспублікі Беларусь.

Злачынны рэжым, які захапіў уладу ў Рэспубліцы Беларусь у выніку антыканстытуцыйнага перавароту, і ўтрымлівае ўладу сілай, з'яўляецца саўдзельнікам у ваенных злачынствах і павінен быць прыцягнуты да калектыўнай адказнасці ў рамках міжнароднага права.

Хочам звярнуць вашу ўвагу на тое, што пераважная большасць грамадзян Рэспублікі Беларусь выступаюць катэгарычна супраць любой праявы агрэсіі і тым больш ваенных дзеянняў адносна да іншых краін. (На падставе старонцы 33 справаздачы Украінскага інстытута будучыні "Што рабіць з Беларуссю. Логіка ўплыву на краіну" 30 ліпеня 2022 г.). 

Пасля фальсіфікацыі выбараў прэзідэнта Рэспублікі Беларусь у жніўні 2020 года народныя пратэсты былі жорстка задушаныя рэжымам Лукашэнкі і больш за 600 000 беларусаў былі вымушаныя пакінуць Беларусь з-за пераследу па палітычных прычынах. Пачынаючы з падрыхтоўкі да перадвыбарнай кампаніі і па сённяшні дзень, у Беларусі праводзіцца шырокамаштабнае працяглае прыгнечанне палітычнай волі грамадзян. Пад яго трапляюць як шматдзетныя маці, людзі з інваліднасцю, так і пажылыя людзі з хранічнымі ці смяротнымі захворваннямі, такімі як рак.

Неабходна дакладна падзяляць дзеянні рэжыму пад кіраўніцтвам Лукашэнкі - памочніка Пуціна, які з'яўляецца спонсарам тэрарызму, і волю большасці беларусаў.

Пуцін аказваў падтрымку Лукашэнку ў падаўленні мірных пратэстаў у Беларусі і спансіруе тэрор мірных грамадзян у Рэспубліцы Беларусь.

Спрыяў:

1.узмацненню дыктатуры як у Беларусі, так і ў Расійскай Федэрацыі;

2.у арганізацыі другога фронту вайны з Украінай;

3.у падрыхтоўцы групоўкі і плацдарма для магчымага нападу на Літву і Польшчу з мэтай стварэння сухапутнага калідора ў Калінінградскую вобласць;

4.парушыў умовы Будапешцкага Мемарандума 1994 г. у частцы гарантый бяспекі для Украіны.

У сувязі з напісаным вышэй патрабуем:

1.прызнаць Пуціна спонсарам тэрору;

2.прызнаць Пуціна ваенным злачынцам у сувязі са злачынствамі, якія ўчыняюцца ва Украіне;

3.прызнаць Расійскую Федэрацыю краінай агрэсарам;

4.прызнаць Рэспубліку Беларусь акупіраванай расійскімі войскамі тэрыторыяй;

5.прызнаць Лукашэнку кіраўніком тэрарыстычнай арганізацыі;

6.прызнаць Лукашэнку вінаватым у учыненых злачынствах супраць чалавечнасці і на падставе прадстаўленых сведчанняў пацярпелых узбудзіць крымінальную справу ў Міжнародным крымінальным судзе;

7.неадкладнага вываду войскаў Расійскай Федэрацыі з тэрыторыі Рэспублікі Беларусь;

8.прызнаць тэрарыстычную арганізацыю пад кіраўніцтвам Лукашэнкі саўдзельнікам вайны ва Ўкраіне.

Нягледзячы, на ціск, які аказваецца на беларускае грамадства, пагрозы расправы ў адрэсу беларусаў, хто чыніць супраціў злачыннаму рэжыму Лукашэнкі, мы і далей намагаемся спыніць тэрор адносна іншых краін. Мы не спынімся ў нашым прагненні здабыць Незалежнасць Беларусі і выбудоўваць дэмакратычныя інстытуты, якія будуць гарантаваць бяспеку цывілізаванага сьвету.


Прыняты часовым складам Савета Форума Аб'яднаных дэмакратычных сіл Беларусі 26 жніўня 2022 года.


1 сентября 2022

Секретарь Форума

Вера Хортон


----------------------------------

Президенту України Володимиру Зеленському

Офіс Президента України

вулиця Банкова,11, Київ, 01220,Україна


Публічне звернення

Заява про недопущення незаконного використання території Республіки Білорусь у воєнних цілях державою-агресором Росією


Шановний пане Президенте!

Ми, громадяни Республіки Білорусь, учасники форуму демократичних сил Білорусі, представники громадських організацій та організацій діаспори, звертаємо вашу увагу на терористичну загрозу Україні з боку Республіки Білорусь, з території якої здійснюються ракетні обстріли України.

У зв'язку з цими подіями учасники форуму демократичних сил Білорусі констатують факт використання території Республіки Білорусь у військових цілях країною-агресором Російською Федерацією. Це грубо порушує і суперечить статті 18 Конституції Республіки Білорусь.

Злочинний режим, який захопив владу в Республіці Білорусь в результаті антиконституційного перевороту та утримує владу силою, є співучасником воєнних злочинів і повинен нести колективну відповідальність за міжнародним правом.

Звертаємо вашу увагу на те, що переважна більшість громадян Республіки Білорусь категорично проти будь-яких проявів агресії, а тим більше військових дій проти інших держав. (На основі сторінки 33 звіту Українського інституту майбутнього «Що робити з Білоруссю. Логіка впливу на країну» 30.07.2022). Звіт додається до цього документа.

Після фальсифікації виборів Президента Республіки Білорусь у серпні 2020 року народні протести були жорстоко придушені режимом Лукашенко, а понад 600 000 білорусів були змушені залишити Білорусь через переслідування з політичних мотивів. Починаючи з підготовки до виборчої кампанії і до сьогоднішнього дня в Білорусі здійснюється масштабне і тривале придушення політичної волі громадян. До неї входять багатодітні матері, люди з інвалідністю, люди похилого віку з хронічними або смертельними захворюваннями, наприклад, онкологічними.

Необхідно чітко розділяти дії режиму під керівництвом Лукашенка – помічника Путіна, який є спонсором тероризму, від волі більшості білорусів.

Путін підтримав Лукашенка в придушенні мирних протестів у Білорусі та спонсорує терор мирних громадян у Республіці Білорусь. Путін сприяв:

  1. посиленню диктатури як в Білорусі, так і в Російській Федерації;
  2. в організації другого фронту війни з Україною;
  3. у підготовці угруповання та плацдарму для можливого наступу на Литву та Польщу з метою створення сухопутного коридору до Калінінградської області;
  4. порушив умови Будапештського меморандуму 1994 року щодо гарантій безпеки України.

У зв'язку з вищевикладеним звертаємося з проханням:

  1. визнати Путіна спонсором терору;
  2. визнати Путіна військовим злочинцем у зв'язку зі злочинами, скоєними в Україні;
  3. визнати Російську Федерацію країною-агресором;
  4. визнати Республіку Білорусь територією, окупованою російськими військами;
  5. визнати Лукашенка керівником терористичної організації;
  6. визнати Лукашенка винним у злочинах проти людства та на підставі наданих свідчень потерпілих порушити кримінальну справу в Міжнародному кримінальному суді;
  7. негайне виведення військ Російської Федерації з території Республіки Білорусь;
  8. визнати терористичну організацію під керівництвом Лукашенка пособником війни в Україні.

Незважаючи на тиск на білоруське суспільство, загрозу розправи проти білорусів, які протистоять злочинному режиму Лукашенка, ми продовжуємо намагатися зупинити терор проти інших країн. Ми не зупинимось у своєму прагненні досягти Незалежності Білорусі та побудувати демократичні інститути, які гарантують безпеку цивілізованого світу.


Прийнятий тимчасовим складом Ради Форуму об’єднаних демократичних сил Білорусі

26 серпня 2022 року


1 вересня 2022 року

Секретар форуму

Віра Хортон